MENU
Home > Banden > Caravan banden

CARAVAN BANDEN

De juiste band

Bezitters van caravans, vouwwagens en campers zijn zich vaak niet bewust van de zware taak die de banden hebben in vergelijking met de banden onder een auto. Caravan- vouwwagen of aanhangwagenbanden worden vaak blootgesteld aan een grote (over)belasting en onvoldoende bandenspanning. Slijtage is ondanks het lagere kilometrage groter, zodat deze banden veel eerder aan vervanging toe zijn. Gedurende de stallingsperiode zijn sommige onderdelen zonder gebruikt te zijn toch versleten.

Met name de banden hebben het vaak extra zwaar te verduren. De caravan, vouwwagen en camper staan maanden op dezelfde plek, waardoor een klein gedeelte van de band langdurig het volle gewicht moet dragen. Geadviseerd wordt om caravanbanden van 6 jaar en ouder te vervangen.

MAXIMUM GEWICHT-BELADING

Inpakken en beladen

Een caravan ligt stabieler achter de auto als hij evenwichtig is beladen. Het gewicht kan het beste zoveel mogelijk boven de caravan-as geplaatst worden. Zware spullen mogen in ieder geval nooit helemaal achter in de caravan of in de bovenkasten worden gelegd, om het slingereffect of zelfs kantelen te vermijden. Om te controleren of de caravan niet overladen is, kan deze op een weegbrug gewogen worden.

Overigens heeft ook de trekkende auto een maximum laadvermogen. Dit staat niet op het kentekenbewijs, maar is vaak vermeld op het type plaatje onder de motorkap. De politie is er bij controles op gebrand dat het maximum gewicht niet wordt overschreden.

Druk/draagvermogen

De maximum last ‘onder de achteras(sen)’ staat op het registratiebewijs van de caravan. De kogeldruk (last onder de koppeling) daarbij opgeteld, is het gewicht dat de caravanfabrikant het ‘massa ledig gewicht’ noemt.

Naast de caravan en de auto hebben banden ook een bepaald draagvermogen. Op de band staat dit aangegeven als load-index. Voorbeelden van load indexen zijn:

  • 70 = 335 kg (per band)
  • 75 = 387 kg
  • 80 = 450 kg

Verkade Profile Tyrecenter adviseert om banden met een draagvermogen / loadindex van minimaal 25 kg boven de toegestane aslast te monteren. Hiermee kan een piekbelasting opgevangen worden.

Eisen aan de banden

Het draagvermogen/belasting van een band moet voldoende zijn voor een caravan, vouwwagen en camper in maximaal beladen toestand (totaal gewicht). Let er ook op dat bij het verhogen van de snelheid het draagvermogen terug loopt. In de meeste gevallen voldoet daarom een normale personenwagenband niet aan de gestelde eisen en dient er een reïnforced (versterkte) band gemonteerd te worden. U kunt ook kiezen voor bestelwagenbanden. Omdat deze banden stugger zijn, zorgen ze voor een betere wegligging en extra draagvermogen.

Verkade Profile Tyrecenter kan u voorlichten en adviseren bij de keuze van nieuwe banden voor uw caravan, vouwwagen of camper. Vergeet ook niet uw reserve wiel van de juiste band te voorzien, het is namelijk belangrijk dat links en rechts dezelfde band gemonteerd wordt.

Natuurlijk kunt u bij Verkade Profile Tyrecenter ook terecht voor het balanceren, het vullen van banden met stikstof en contoleren van uw caravanbanden.

 

© 2023 - VERKADE PROFILE TYRECENTER BV
Webdesign: OK-Design